VAR wordt afgeschaft en de BGL komt er niet

'De VAR wordt afgeschaft en de BGL komt er niet', zo laat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën weten. In zijn nieuwe voorstel gaat de fiscus werken met overeenkomsten per sector waarbij opdrachtgever en zzp'er samen verantwoordelijk zijn voor een zuivere arbeidsrelatie. Bovendien komt er zekerheid vooraf over hoe de fiscus de arbeidsrelatie tussen zzp'er en opdrachtgever beoordeelt.

Minder papierwerk voor zzp'ers, opdrachtgevers én voor de Belastingdienst. Dat is de kern van afspraken die staatssecretaris Wiebes heeft gemaakt met werkgevers, zzp-organisaties en vakbonden over de opvolger van de VAR-verklaring.

VAR vervangen
Wiebes wilde die voor zzp'ers en freelancers noodzakelijke VAR vorig najaar vervangen door een nieuwe Beschikking geen loonheffingen (BGL). Maar Wiebes kreeg op zijn eerste plan zoveel kritiek vanuit de Tweede Kamer en van maatschappelijke organisaties dat hij om de tafel ging met die organisaties om te praten over een alternatief. Zij kwamen vervolgens met een aanbod 'dat ik niet kon weigeren', zegt de VVD-staatssecretaris tegen het ANP in een toelichting op de brief die hij maandag naar de Kamer stuurt.

Overeenkomsten per sector
In zijn nieuwe voorstel gaat de fiscus werken met voorbeeldovereenkomsten per sector. Er moeten snel zo'n veertig van die sectorale en een paar algemene overeenkomsten op de site van de fiscus komen. Zzp'ers en bedrijven kunnen die gebruiken en invullen. 'Wie zich daarbij aansluit kan van de ene op de andere dag aan het werk.'

Een bedrijf mag ook voor alle freelancers een eigen overeenkomst opstellen, die bij goedkeuring door de fiscus steeds opnieuw te gebruiken is. Eén van Wiebes doelen van de operatie wordt daarmee gehaald. In het verleden was de zzp'er verantwoordelijk als de arbeidsrelatie verder ging dan het freelanceschap. Dan hád de werkgever premies moeten betalen, maar draaide de zzp'er daar voor op. Nu worden opdrachtgever en zzp'er samen verantwoordelijk. Dat moet ook een preventief effect hebben voor bedrijven die dachten te kunnen sjoemelen.

VAR afgeschaft, geen BGL
'De VAR wordt afgeschaft en de BGL komt er niet. We zijn gewoon aan het opruimen', zegt Wiebes. 'In het verleden 'dwarrelden' er een half miljoen beschikkingen door het land. Dat had nadelen voor zzp'ers en voor opdrachtgevers. Zzp'ers dachten dat alles in orde was, maar dat bleek bij controle soms niet het geval. Niemand wordt nu nog verrast. En we zijn er ook vanaf dat als er iets fout is, de zzp'er eenzijdig de rekening krijgt. Ik hoop dit met steun van de Kamers per 1 januari te kunnen invoeren.'

Het bedrijfsleven kan volgens Wiebes met de wijzigingen 10 miljoen euro per jaar besparen aan administratieve lasten. De fiscus moet de komende jaren in totaal 10 miljoen extra aan kosten maken, maar kan daarna rekenen op een structurele besparing van 745.000 euro per jaar. Er zijn in Nederland ongeveer 800.000 zzp'ers.

Bron: ANP

Vraag? Stel hem gerust aan één van onze teamleden.

Bij Bond is er altijd een luisterend oor. Op zoek naar een oplossing voor uw financiële vraagstuk? Het begint met een e-mail naar één van onze teamleden.