Nieuwsbrief Aan de orde 3 - 2012

Download hier de Nieuwsbrief Aan de orde 3 - 2012

Extra giftenaftrek voor ondernemers en particulieren

Ondernemers en particulieren die hun jubilerende club of vereniging middels een donatie een warm hart toedragen, krijgen daarvoor een speciale giftenaftrek. Deze aftrek, die zowel in de inkomsten- als in de vennootschapsbelasting geldend kan worden gemaakt, kan worden geclaimd als een eenmalige donatie wordt gedaan aan een zogenaamde steunstichting die
speciaal is opgericht ter ondersteuning van een jubileum van een muziekvereniging, een sportvereniging, een buurthuis, een ouderenvereniging en een scoutinggroep (hierna: de club).
De club die de steunstichting beoogt te gaan ondersteunen, moet lid zijn van een landelijke, representatieve koepel op het gebied van sport of muziek of een hiermee vergelijkbare organisatie. Dat betekent bijvoorbeeld in het geval van een sportvereniging dat deze club lid moet zijn van een organisatie die landelijk opereert en representatief is omdat zij op haar beurt bijvoorbeeld lid is van NOC*NSF. Voor de muziekverenigingen geldt dat voor de landelijk representatieve koepel gedacht moet worden aan de Koninklijke Nederlandse Federatie Muziekverenigingen (KNFM), de Verenigde Nederlandse Muziekbonden en de Federatie van Amateur Symfonie- en Strijkorkesten (FASO).
Wat verder van belang is, is dat het ingezamelde geld uitsluitend mag worden bestemd voor de viering van een 5 jarig bestaan of een veelvoud daarvan.
De viering moet naar haar aard een karakter hebben dat zich onderscheidt van de normale activiteiten van de club. Het door de stichting opgehaalde geld mag vrij worden besteed, mits het maar verband houdt met de viering en niet dient ter dekking van normale exploitatiekosten.
Voorts mag een stichting maximaal 1 jaar als steunstichting fungeren.
Eenmalige giften aan een club of vereniging waren tot nu toe niet aftrekbaar. De steunstichting maakt dit nu mogelijk. Periodieke giften met een looptijd van minimaal 5 jaar waren al aftrekbaar. Dit laatste blijft ook zo.

Vraag? Stel hem gerust aan één van onze teamleden.

Bij Bond is er altijd een luisterend oor. Op zoek naar een oplossing voor uw financiële vraagstuk? Het begint met een e-mail naar één van onze teamleden.