Nieuws

Fiets van de zaak vanaf 2020 weer interessant?

“Fietsen is gezond, goed voor het milieu en vermindert files.” Vanuit die gedachte heeft staatssecretaris Snel van Financiën een voorstel voorgelegd aan de Tweede Kamer met een nieuwe regeling omtrent de 'Fiets van de zaak'. Als dit voorstel door de Eerste en Tweede Kamer gevolgd wordt - hetgeen na Prinsjesdag op 17 september 2019 duidelijk zal worden -, is het vanaf 1 januari 2020 voor werkgevers mogelijk om personeel een 'Fiets van de zaak' te verstrekken tegen een fiscale bijtelling van 7% over de adviesprijs van de fiets. De voorgestelde regeling geldt voor fietsen, e-bikes en speed pedelecs.

Een simpel rekenvoorbeeld
Dumoulin Kruijswijk krijgt van zijn werkgever ter beschikking een (elektrische) fiets met een waarde van € 2.000
Dumoulin Kruijswijk heeft een bruto inkomen van € 40.000. 
De bijtelling voor de fiets is 7% over de waarde, in dit geval dus € 140 per jaar.
Hierover betaalt Dumoulin Kruijswijk in 2020 38,10% belasting, op jaarbasis dus € 53,34. Per maand is dit € 4,45. 

Privégebruik
Het privégebruik van de fiets wordt in feite door de werknemer afgekocht middels de bijtelling. De werkgever blijft eigenaar van de fiets en kan de omzetbelasting bij aanschaf terugvorderen. Werkgevers dienen zich goed te realiseren dat de aanschaf van de fiets voor behoorlijke uitgaven ineens kan leiden. Om die reden is de term ‘leasefiets' al geïntroduceerd, een ontwikkeling waarop de fietsbranche hoogstwaarschijnlijk zal gaan inspelen. 

De verwachte regeling geldt voor zowel werknemers als voor ondernemers. Wel geldt nog het criterium dat de fiets “in voldoende mate” zakelijk dient te worden gebruikt. Een eventuele eigen bijdrage van de belastingplichtige mag worden afgetrokken van de waarde in het economische verkeer (zijnde de grondslag voor de bijtelling). 

Meer nieuws


Samenwerking

De adviseurs van Bond Administratie werken nauw samen met diverse beroepgroepen als verzekeraars, financiers en fiscalisten. Meer over de voordelen »

Blijf up-to-date!

Wie zakelijk up-to-date wil blijven abonneert zich op onze nieuwsbrief en volgt ons via Social Media.
Ik ontvang graag de nieuwsbrief »