5 Misverstanden over de WW-uitkering

Over het recht op een WW-uitkering bestaan veel misverstanden.

Als je niet-verwijtbaar werkloos bent, heb je recht op een WW-uitkering. Je bent bijvoorbeeld niet-verwijtbaar werkloos na afloop van je arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en je geen verlenging aangeboden krijgt. Je bent wel verwijtbaar werkloos als je wordt ontslagen wegens diefstal of als je zelf je ontslag hebt genomen. We lichten vijf bekende misverstanden uit.

1 Altijd WW bij ontslagname
Veel werknemers menen dat ze recht hebben op een WW-uitkering indien ze zelf ontslag nemen. Dit is niet het geval, tenzij er sprake is van een vaststellingsovereenkomst. Ontslagname leidt doorgaans tot verwijtbare werkloosheid, waardoor het recht op een WW-uitkering vervalt. Wel kan een werknemer zelf aan de rechter ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst verzoeken. Indien de rechter dit toewijst en de werknemer valt ten aanzien van de beëindiging van zijn dienstverband niets te verwijten, dan blijft het recht op een WW-uitkering doorgaans in stand.

2 Altijd WW na afslaan contractverlenging
Sinds 1 januari 2012 wordt een werknemer die na een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd een aanbod tot verlenging van de ongewijzigde arbeidsovereenkomst weigert, eveneens als verwijtbaar werkloos beschouwd. Door de weigering komt namelijk een einde aan het dienstverband. Deze weigering kan met zich meebrengen dat het recht van de werknemer op een WW-uitkering vervalt.

3 Direct recht op WW
Als je recht hebt op een WW-uitkering, dan gaat dat recht niet altijd direct in na afloop van je dienstverband. Er geldt nog de zogenaamde fictieve opzegtermijn. De fictieve opzegtermijn bedraagt minimaal een maand, ook als de opzegtermijn van de werkgever slechts een maand bedraagt.

4 WW na overeenkomst van opdracht
Er moet sprake zijn geweest van een gezagsverhouding en een arbeidsovereenkomst, wil je recht hebben op een WW-uitkering. Is er bijvoorbeeld sprake van een overeenkomst van opdracht die afloopt, dan kun je geen aanspraak maken op een WW-uitkering.

5 WW na ontslag in proeftijd
Als je niet-verwijtbaar ontslagen wordt in je proeftijd, dan ligt het aan de omstandigheden of je recht hebt op een WW-uitkering. Onder omstandigheden kun je je recht op een WW-uitkering verliezen, als je zelf ontslag neemt tijdens de proeftijd terwijl er geen (objectieve) ernstige bezwaren waren om het dienstverband voort te laten duren.

Wil je meer weten over het recht op een WW-uitkering, neem dan contact op met één van onze specialisten.

Bron: jurofoon

Vraag? Stel hem gerust aan één van onze teamleden.

Bij Bond is er altijd een luisterend oor. Op zoek naar een oplossing voor uw financiële vraagstuk? Het begint met een e-mail naar één van onze teamleden.