De belangrijkste HR-zaken van Prinsjesdag

Op Prinsjesdag zijn de Miljoenennota en de rijksbegroting aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarin worden ook een aantal voorstellen gedaan die voor u als ondernemer van belang zijn. De meeste plannen zijn echter niet nieuw, omdat ze al in het Lenteakkoord werden aangekondigd.

De plannen uit de rijksbegroting die voor u als ondernemer van belang zijn, hebben vooral betrekking op de volgende onderwerpen: de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding, de verhoging van de AOW-leeftijd, de hervorming van het ontslagrecht en de beperking van afdrachtverminderingen. Hieronder ziet u ze per onderwerp op een rijtje.

Reiskosten
Onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor woon-werkverkeer komen te vervallen. Ook woon-werkkilometers die werknemers maken met de auto van de zaak worden privékilometers. Voor sommige ov-abonnementen en auto’s van de zaak geldt een overgangsregeling.
De reizen van ambulante werknemers kunnen onbelast blijven, tenzij deze werknemers langer dan een jaar naar dezelfde werkplaats reizen. In dat geval is er wel sprake van (belast) woon-werkverkeer.
De reisaftrek in de inkomstenbelasting voor ov-reiskosten die een werknemer niet of nauwelijks krijgt vergoed, wordt geschrapt.

AOW-leeftijd
De AOW-leeftijd gaat in 2013, 2014 en 2015 met één maand omhoog. In 2016, 2017 en 2018 met twee maanden. Door de geleidelijke verhoging komt de AOW-leeftijd in 2019 op 66 jaar te liggen en in 2023 op 67 jaar. Daarna wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.
Werknemers die nu al dicht tegen hun pensioen aan zitten, kunnen een voorschot krijgen in de vorm van een renteloze lening. Hiermee kunnen ze het inkomensgat opvangen dat ontstaat als de AOW-leeftijd vanaf volgend jaar wordt verhoogd.

Ontslagrecht
De WW-premie wordt in 2013 verhoogd, vooruitlopend op de hervorming van het ontslagrecht per 2014.
De werkgever betaalt straks de eerste zes maanden van de WW-uitkering van tijdelijke en vaste werknemers die hij ontslaat.
De werkgever moet ontslagen werknemers een transitiebudget geven (ter vervanging van de huidige ontslagvergoeding). Het transitiebudget is bedoeld voor scholing of het vinden van ander werk.
De preventieve ontslagtoets door UWV WERKbedrijf of de kantonrechter komt te vervallen.

Afdrachtvermindering
De afdrachtvermindering onderwijs geldt alleen nog bij volledige onderwijsprogramma’s die worden afgesloten met een erkend diploma. De afdrachtvermindering onderwijs wordt bovendien beperkt tot werknemers die leerwerktrajecten doen. Als een duale student zijn diploma behaalt, heeft de werkgever recht op een aanvullende afdrachtvermindering onderwijs.
Het toetsloon bij de afdrachtvermindering onderwijs voor werknemers onder de 25 jaar komt te vervallen voor BBL en werkend leren op hbo-niveau.
Voor voormalig werklozen die aangewezen scholing volgen om op startkwalificatieniveau te komen, kan een werkgever niet langer afdrachtvermindering toepassen.
De loongrens van de afdrachtvermindering speur- en ontwikkelingswerk (S&O) wordt verruimd naar € 200.000. Het percentage van de eerste schijf daalt in 2013 naar 38% (voor starters naar 50%).

Vraag? Stel hem gerust aan één van onze teamleden.

Bij Bond is er altijd een luisterend oor. Op zoek naar een oplossing voor uw financiële vraagstuk? Het begint met een e-mail naar één van onze teamleden.